Musiken – en väg till själen

Musik betyder oerhört mycket för mig. Genom musiken upprättar jag kontakt med mina känslor och med mitt innersta rum. Mitt skapande har oftast sin början i en känsla som jag behöver greppa och leva mig in i. När jag skriver behöver jag många gånger ta hjälp av musiken för att lyckas hålla fast känslan genom hela skapandeprocessen. På så sätt kan musiken bära mig genom en text jag ska skriva. Det är tillfället och omständigheterna omkring som avgör vilken slags musik jag lyssnar på.

Yana Mangi

Jag växte upp i ett hem med en sjungande pappa. Bilresor, storhelger och kalas har berikats med sång. Mamma sjunger inte alls, men hon lyssnar gärna. Båda mina barn har pysslat med musik, sonen som trummis och dottern har förkovrat sig i piano, gitarr och sång. Min egen musiksmak är bred och jag sjunger gärna, för det mesta hellre än bra, men alltid av hjärtans lust. Ett par av mina favoriter är Enya, Lars Winnerbäck och Thåström, men jag tycker också om blues, lite jazzinspirerad musik och lyssnar gärna på klassisk musik någon gång då och då.

En sida som jag ofta besöker på nätet är Punctum saliens, en inspirerande sida om skapande. Sidans skapare ,Elisabeth Jönsson, har genom nätverket Qoola qvinnor kommit att bli en av mina nätvänner. Elisabeth bjuder på sin sida in till olika bloggutmaningar, denna gång med temat musik och jag tänker delta. Eftersom min musiksmak är så bred, tänkte jag denna gång begränsa mitt urval till musik med anknytning till min hembygd.

När jag känner mig stressad eller okoncentrerad behöver jag varva ner och sakta tömma mig på intryck. Då fungerar lugna och stilla toner bäst. Willy Clay Band har tillsammans med Markus Fagervall gjort en sång om gruvarbetarens kärlek till hembygden. I den sjunger Markus så finstämt om någonting så ”hårt” som en gruvarbetare. Kontrasten talar till mig.

Kruuvamies (Gruvarbetaren)

Det mjuka och finstämda i Kruuvamies får ge plats för något mer rytmstarkt, då jag är i behov av en humörhöjare. På samma sätt får texten utstråla glädje och hopp men också få det att spritta i kroppen. Då plockar jag fram någonting av gruppen Jord, till exempel Meän maa (Vårt land) eller av folketnobandet, Raj-Raj Band, som brukar locka till skratt genom att med humor odla myten om tornedalingen.

Tornedalsmannen

Låtarna ovan hör alla på sitt sätt ihop med mitt kulturarv från pappa. Från min mamma har jag annat med mig – mina samiska rötter. De får sin näring av naturen och jag känner mig hemma när jag sitter i bilen och ser vinterlandskapet passera utanför bilrutan. Den här låten hör ihop med frihetskänslan inom mig, Sofia Jannok med jojken Irene.

Irene

Sist, men långt ifrån minst, hemma hör ihop med mina rötter, Yana Mangi med The sun.

The sun

 

 

 

 

 

3 Responses to Musiken – en väg till själen

 1. Elisabeth februari 10, 2012 at 3:24 e m #

  Tack för att du deltar. För mig var det också flera nya musikupplevelser. Stort tack.

  • Siv-Britt februari 10, 2012 at 7:07 e m #

   Du förstår inta språket i alla sånger, men kan nog ändå uppleva något. Tanken var att lyfta fram musik från vår landsända. Hoppas du hittade något du kan ta till dig.

Trackbacks/Pingbacks

 1. » Skapa ett personligt musikapotek - februari 12, 2012

  […] skapandet beskriver Siv-Britt Mangi med själ och innerlighet i sitt inlägg som bär rubriken Musiken – en väg till själen. Siv-Britt lyfter fram musikstycken med anknytning till hennes hembygd, vilket gör att hon också […]

Kommentera


*